Tapenade
04.10.2017
Na poslední degustaci vín jsme podávali k bagetám místo sýrů olivovou tapenádu a hodně zákazníkům chutnala. Slíbili jsme tedy uveřejnění našeho receptu. Většinu surovin seženete u nás ve vinotéce, takže ji můžete za pár minut mít také na stole.
Suroviny na její přípravu:
- 200g černých oliv kalamata s peckou, které si ručně vypeckujeme - mají mnohem výraznější chuť, než olivy bez pecky..
-3 lžíce kaparů naložených v soli, opláchnutých
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1/2 bio citronu
- 1 řez ančovičky v oleji
- 5 lžic olivového oleje extra vergine
- drcený černý pepř
- 50g čerstvého sýry (kozí, žervé..), není nutné
- 1/2 stroužku utřeného česneku
- pár lístků bazalky a tymiánu
Postup přípravy:
Všechny suroviny mimo olivového oleje dáme do mixéru a krátce rozmixujeme na pyré. Poté přilijeme pomalu olivový olej a stále mixujeme. Nakonec ještě dochutíme pepřem a případně další dávkou citronové šťávy. Sýr do tapenády přidáváme pokud jsou olivy hodně slané, sníží se tím celková slanost pasty a zjemní se její chuť. Tapenáda je nejlepší s čerstvým pečivem, hodí se do slaných koláčů, těstovin, na plněné sendviče atd. Dobrou chuť!